Handlangers willen zelf voor assisen

Twee vermeende handlangers bij een dubbele moordpoging vroegen gisteren om voor het hof van assisen te mogen verschijnen.

De zaak wordt wellicht beslecht voor de strafrechter, waar de verdachten tot twintig jaar cel riskeren.

De zaak draait rond de vechtscheiding van gewezen onthaalmoeder Petra W. (34) uit Turnhout met haar ex-partner Jan A. uit Oud-Turnhout. De bal ging aan het rollen toen op 22 oktober 2006 drie jongelui, die in het bezit waren van messen en touwen, werden opgepakt voor de woning van Jan A. Er waren concrete plannen om hem uit de weg te ruimen. Een dag eerder waren de remmen van zijn voertuig al doorgesneden.

Op het ogenblik van de feiten had Petra W. een passionele relatie met Freddy E. (51). Hij bekende dat ze aan Manuel K., Wesley D., Erwin S. en Faysal M. de opdracht hadden gegeven om Jan A. uit de weg te ruimen.

‘Petra heeft zijn hoofd op hol gebracht en hem misbruikt’, zegt meester John Maes. ‘Ze had er alle belang bij haar echtgenoot te laten verdwijnen om de kinderen voor zich te winnen.’

Petra W. ontkent alles. ‘Ze heeft niets te maken met de moordplannen’, zegt meester Michiel Van Kelecom. ‘Petra heeft nooit zijn dood gewild. Ze heeft geen contact meer gehad met haar twee kinderen en mist hen enorm.’

handlangers willen zelf voor assisen

Naast de twee opdrachtgevers en vier uitvoerders zijn ook drie handlangers bij de zaak betrokken. Jean-Pierre M. wordt verdacht van afpersing. Daniela K. was destijds klant bij de onthaalmoeder en bezorgde het gsm-nummer van haar broer. Herman I., de vader van Manuel, bracht het drietal met zijn wagen naar de woning van het slachtoffer.

De verdachten ontsnappen wellicht aan assisen. Het openbaar ministerie vroeg hen vrijdag te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Daar riskeren ze tot twintig jaar cel.

Opmerkelijk is dat Herman I. en zijn dochter aandrongen op een verschijning voor de volksjury. ‘De vader heeft de jongens vervoerd, maar wist niets van hun bedoeling. De zus ontkent elke betrokkenheid’, zegt hun advocaat Peter Verpoorten. ‘Een dubbele moordpoging is een loodzware beschuldiging. Deze zaak verdient een uitgebreid proces. We gaan resoluut voor de vrijspraak.’

De raadkamer beslist op 17december of de negen verdachten voor de strafrechter of het assisenhof moeten verschijnen.

Lees hier het bericht in de krant.