Dertiger staat terecht voor moordpoging op cafébaas ’t Wit Paard

“Ik ben geen moordenaar”

Dertiger staat terecht voor moordpoging op cafébaas ’t Wit Paard. Tom D.T. (37) riskeert een celstraf van vijf jaar, waarvan een deel met uitstel, voor de moordpoging op de cafébaas van ’t Wit Paard. Vorig jaar schoot D.T. met een vuurwapen in diens hals en hand. Na de zitting gaven beiden elkaar de hand. “Vergeven kan ik, maar het vergeten niet”, aldus Vlemings.

De man die Vlemings op 16 januari beschoot met een vuurwapen moest zich op de rechtbank in Mechelen komen verantwoorden. Volgens de burgerlijke partij en het Openbaar Ministerie kroop het slachtoffer vorig jaar door het oog van de naald. Beklaagde kreeg het die avond aan de stok met de cafébaas, omdat hij het eerder te bond had gemaakt in het café. Vervolgens haalde de dertiger een geweer boven en loste een schot. “Voor hij schoot, riep beklaagde eerst nog dat het slachtoffer hem nu wel zou leren kennen”, zei procureur Nele Poelmans. “Meneer handelde dus duidelijk met voorbedachte rade.”

Beklaagde sloeg na het schietincident op de vlucht en het slachtoffer bleef achter met een kogel door het hand en wat op het eerste gezicht leek op een schampschot in de kin. “Later zou blijken dat het geen schampschot was, maar een ingangswond van de kogel. Die was op vijf centimeter van het strottenhoofd blijven steken en moest operatief verwijderd worden”, aldus de procureur. “Beklaagde schoot dus ook zeer gericht en met de intentie om te doden.”

Executie

“Beklaagde had een duidelijke bedoeling: het executeren van mijn cliënt. Waarom loop je anders de hele dag rond met een wapen en schiet je een doodbrave en joviale man neer, terwijl die je ervoor nog helpt bij het zoeken naar een verloren gsm. De enige reden waarom mijn cliënt dit nog kan navertellen, is omdat hijzelf zo koelbloedig heeft gereageerd en de loop heeft weggeduwd bij het schot”, zei meester Eric Verbist. Hij vroeg naast de aanstelling van een deskundige ook nog een schadevergoeding van ruim 15.000 euro. “Ook voor het café, want dat heeft imagoschade geleden. Wie wil iets gaan drinken in een café waar geschoten is?”, aldus de strafpleiter nog.

Geen discussie

De advocaat van D.T., Peter Verpoorten, wilde gisteren weinig discussie voeren. “Mijn cliënt weet dat hij verantwoordelijk is voor de feiten. Hij weet dat hij ervoor zal moeten opdraaien en begrijpt dat dit mogelijk dodelijk had kunnen aflopen”, aldus de strafpleiter. “Maar is moordpoging de juiste kwalificatie? Mijn cliënt had niet de intentie om het slachtoffer te doden of zelfs te verwonden. Het schot werd ook per ongeluk gelost.”

De Heistse cafébaas wou maar op een vraag een antwoord krijgen: “Waarom heeft hij geschoten?” Daarop kon de dertiger geen antwoord geven. “Ik weet zelf niet waarom ik het heb gedaan”, aldus D.T. “Ik ben ook geen moordenaar. Alleen had ik te veel gedronken.” Meester Verpoorten vroeg aan de rechtbank om zijn cliënt niet naar de gevangenis te sturen. “De tijd in de voorhechtenis, was bijzonder duidelijk. Mijn cliënt begrijpt volledig wat jullie hem willen zeggen”, besluit de strafpleiter. Hij stelde een probatie-opschorting voor. Of de rechter daarop ingaat, weten we op 3 februari. Dan maken de rechters hun vonnis bekend.


bron: HLN.


weegschaal - recht

© Michael Coghlan