België weer veroordeeld voor opsluiting geïnterneerden

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Belgische staat opnieuw veroordeeld voor de opsluiting van geïnterneerden in gewone gevangenissen.

In twee zaken werden in totaal acht geïnterneerden in het gelijk gesteld. Het Hof tilt er zwaar aan dat het voor hen bijna onmogelijk is om te bewijzen in welke omstandigheden ze opgesloten zitten en dat ze bijna onmogelijk uit die omstandigheden weg kunnen geraken.

Alle acht klagers begingen misdrijven – gaande van vrijwillige brandstichting en illegale wapendracht tot verkrachting van minderjarigen en doodslag – maar konden niet verantwoordelijk gesteld worden voor hun daden. Wegens hun mentale toestand werd hun opsluiting in de psychiatrie bevolen. Ze kwamen echter in de psychiatrische afdeling van gewone gevangenissen terecht. Vier verblijven volgens de laatste info waar het Hof over beschikt in Merksplas, drie in Turnhout. De enige niet-Belg heeft onderdak gekregen in het Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus in Bierbeek.

De Belgische overheid moet aan elk van hen binnen de drie maanden een morele schadevergoeding van 15.000 euro betalen, een som van 120.000 euro dus, zo besliste het Hof dinsdag. België handelde acht maal in strijd met artikel 5, paragraaf 1 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (Recht op vrijheid en veiligheid), in zes gevallen werd ook het wetgevend kader niet gerespecteerd.

De geïnterneerden werden alle acht verdedigd door de Herentalse advocaat Peter Verpoorten. Hij laat weten de teller van het aantal veroordelingen van de Belgische staat wegens de wanbetaling in een klap van 14 naar 22 is gesprongen, “waarvan 19 veroordelingen alleen al in laatste drie jaar”.

Lees bericht in de krant.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

© Stephen Colebourne