10 jaar cel geëist voor moordpoging

De 43-jarige Freddy G. uit Herentals riskeert 10 jaar cel voor moordpoging op een 52-jarige man van wie hij dacht dat die een relatie wilde met zijn 17-jarige dochter. Hij lokte het slachtoffer naar zijn woning om hem daar samen met drie kompanen tot vier keer toe aan te vallen met stokken, messen en vechthonden. Het slachtoffer overleefde, maar is wel voor de rest van zijn leven invalide. Ook twee kompanen van Freddy G. riskeren 10 en 8 jaar cel voor poging tot moord.

Volgens het openbaar ministerie is er slechts één mogelijke kwalificatie voor het extreme geweld waaraan Freddy G. (42), Kamiel V. (21) en Bjorn S. (22) zich op 4 januari 2015 hebben schuldig gemaakt: poging tot moord. “Zowel voor de voorbedachtheid als voor de intentie tot doden, zijn er voldoende bewijzen”, zegt openbaar aanklager Wim Smets.

Aanleiding voor de moordpoging was sms-verkeer tussen slachtoffer M.P. (52) uit Sint-Gillis-Waas en de 17-jarige dochter van Freddy G. De man uit Herentals kon niet verkroppen dat de vijftiger probeerde aan te pappen met zijn minderjarige dochter. Hij lokte M.P. via de gsm van zijn dochter met een smoes naar zijn woning. Het slachtoffer dacht dat hij was uitgenodigd door de 17-jarige. Het was ook dat meisje – enkel gehuld in een badhanddoek – dat op 4 januari de deur open deed.

“Hij kreeg vervolgens koffie aangeboden, met slaappillen erin om hem weerloos te maken”, zegt openbaar aanklager Wim Smets. “Hij proefde dat er iets mis was, dus liet de koffie staan. Toen de 17-jarige zich boven ging omkleden, daagden er plots vier mannen op vanuit de keuken. Ze hadden zich onherkenbaar gemaakt met sjaals en mutsen, en waren gewapend met stokken, messen en twee vechthonden.”

Naakt in hondenbench

Het viertal – één van hen was minderjarig en moet nog samen met de dochter van Freddy G. voor de jeugdrechtbank verschijnen – viel het slachtoffer aan. De man kon naar de voordeur vluchten, maar die was op slot. “Ze wilden hem toen dwingen om naakt in een hondenbench te gaan zitten. Hij weigerde en werd opnieuw aangevallen met stokken, messen en honden. Hetzelfde gebeurde nog eens nadat hij naar de tuin was gevlucht, en nadat hij tevergeefs over een muurtje probeerde te klimmen. Pas bij een vierde ontsnappingspoging slaagde het slachtoffer erin om over de omheining te kruipen. Een getuige hoorde Freddy G. achterna roepen ‘ik maak hem af’. Hij had toen een stok vast met daarop een snoeimes gemonteerd. Bij aankomst van de politie vroeg hij tot vier keer toe: ‘Ik heb hem toch wel afgemaakt?'”

Het slachtoffer kreeg uiteindelijk vijf messteken in de buik, drie in de buurt van de nieren en één in de linkerkaak. In totaal werden 23 bijt- en steekwonden geteld in het ziekenhuis. De man is al een jaar arbeidsongeschikt. Hij blijft gedeeltelijk invalide voor de rest van zijn leven, en moet voortaan zwaar verminkt door het leven. “De voorbedachtheid blijkt uit het feit dat ze hem bewust gelokt hebben, en slaappillen wilden toedienen om hem weerloos te maken”, besluit aanklager Wim Smets. “De intentie tot doden blijkt uit het gebruikte geweld. Hij is tot vier keer toe aangevallen. Dat is meer dan iemand een lesje leren. Het is een wonder dat het slachtoffer nog leeft.”

Tegen Freddy G. en Kamiel V. vorderde het parket een effectieve celstraf van minstens 10 jaar, Bjorn S. riskeert 8 jaar cel. Het slachtoffer vraagt een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro. Die kan later nog oplopen.

De drie beklaagden geven toe dat ze over de schreef zijn gegaan met het geweld, maar ontkennen dat het de bedoeling was om M.P. te vermoorden.

Sociale controle

“Het slachtoffer werd op klaarlichte dag naar een woning langs de Lierseweg gelokt. Dat is een drukke baan met veel sociale controle. Zo’n locatie is een heel slecht idee als je iemand van kant wil maken”, zegt meester . “Freddy G. heeft een heel wapenarsenaal thuis. Toch bewapende hij zich alleen met een stok. Als je iemand wil doden, kies je een ander wapen. Het slachtoffer moest naakt in een hondenbench gaan zitten. Dat vraag je om iemand diep te vernederen, niet als je iemand wil doden. En hij vroeg nièt aan de agenten of hij hem toch wel afgemaakt had. Hij stamelde ‘ik heb hem afgemaakt’ omdat hij zich op dat moment realiseerde dat het uit de hand was gelopen.

Uitspraak volgt op 10 februari.

 

10 jaar cel geëist voor moordpoging

© Franklin Heijnen